joi, 12 martie 2015

10 cărţi călătoare – un itinerariu livresc spre eul interior - de Iulia Cristina Iancu

Nu sunt genul de persoană care să facă din retrospective, religii de moment.  Nu mi-am făcut liste cu tot ce am realizat în anul ce tocmai a trecut (ba mi-am amintit că am un word salvat cu proiectele la care am participat în acest an, dar cum nu prea m-a încântat cum arăta lista m-am lăsat de acest sport periculos) şi nici obiective pentru viitor n-am avut răbdare să notez.
Pentru mine, anul ce tocmai a trecut a fost un start, o continuitate pentru tot ceea ce urmează să se întâmple în 2015. A fost un an echilibrat, un an al introspecţiei  şi  al deciziilor curajoase.  Am pornit spre 2015 doar cu energie pozitivă şi încredere ...şi cu o listă de cărţi cu care m-a prins noul an în geantă.
Întâmplarea face ca aceste cărţi să aibă ca punct comun CĂLĂTORIA care conduce spre redescoperirea sinelui, un drum iniţiatic, al regăsirii, start over-ul (într-o formă sau alta)  despre care auzim prin toate filmele motivaţionale de la Hollywood; eu cel puţin aşa le-am interpretat:
1.      Mănâncă, roagă-te, iubeşte – Elizabeth Gilbert
Elizabeth descoperă că sfârşitul nu este întotdeauna capătul drumului, ci invitaţia într-o călătorie fascinantă în căutarea sinelui. Explorarea unor locuri uimitoare şi a unor culturi deosebite vin ca un bonus de nerefuzat.

2.      Un an în Provence – Peter Mayle
Cartea este foarte simpatică mai ales că e scrisă într-un mod hazliu şi delicios - la propriu având în vedere că o mare parte din poveste se referă la bucătăria provencală şi la pofta sănătoasă a acestor francezi veseli.  Un an în Provence mi-a deschis apetitul pentru a cunoaşte Franţa, ţara adoptivă a autorului britanic, îndeajuns de curajos încât să o ia de la zero într-o ţară nu tocmai dispusă să-şi dezvăluie secretele oricui.

3.      Pictoriţa din Shanghai – Jennifer Cody Epstein
Nimic nu pare să-i stea în cale acestei femei ambiţioase din a-şi împlini destinul, însă drumul său până la statutul de artist a fost presărat de sacrificii, dezamăgiri, temeri şi prejudecăţi. Amintirile trecutului scandalos  şi statutul de femeie au fost piedici peste care cu greu a reuşit sătreacă. Printr-o forţă interioară extraordinară a reuşit să-şi depăşească condiţia de  “sclavă” a unei lumi închistată în vechile cutume, pe care a lăsat-o în urmă, devenind un important actor pe scena artistică internaţională.
Jennifer Cody Epstein nu ne prezintă doar un roman biografic, care urmareşte în linii generale viaţa doamnei Pan, ci şi o poveste a curajului de a ne modela propriul destin şi de rămâne fideli principiilor noastre în ciuda tuturor acelor furtuni care se vor abate asupra noastră. Pictoriţa din Shanghai nu este o simplă carte din raft, ci lecţia de a fi noi înşişi.

4.      Schimbarea – Mo Yan
Schimbarea este o nuvelă autobiografică scrisă cu un deosebit umor despre un fiu al Chinei aflat în căutarea destinului său. Când jumătate de nuvelă este dedicată unui camion rusesc - un totem pentru copiii din sat, păstrat din timpul războiului din Coreea iar cealaltă jumătate surprinde drumul spre afirmare al tânărului Mo Yan, îţi dai seama că ar fi nedrept să-l compătimeşti pe protagonist. Drumul său spre succes pare atât de firesc încât ai crede că devenirea sa a ceea ce este astăzi a întârziat doar fiindcă "eroul" s-a plictisit şi s-a hotărât să-şi mai amâne destinul cu câteva zile.

5.      Jurnalul unei  fete cuminţi – Simone de Beauvoir
Cu Simone am făcut cunoştinţă când citeam Memoriile unei fete greu de mulţumit de Jenni Acterian iar o prietenă mi-a recomandat jurnalul scriitoarei franceze cu menţiunea că mă va fermeca. Într-adevăr m-a cucerit definitiv nu ca tehnică de scriere, ci ca personalitate. De la ea am învăţat (în mod indirect) că ambiţia şi perseverenţa ne sunt călăuze spre viitorul la care visăm.

           Urmează cinci titluri care-şi aşteaptă cuminţi rândul să fie citite. Toate mă fac să mă gândesc din ce în ce mai serios la a avea un an sabatic, cândva ... J
6.      Amintiri din pribegie – Neagu Djuvara
Zilele acestea am început să citesc cartea  iar până acum am descoperit printre rândurile sale, poveşti care mă motivează să am mai multă încredere în mine şi să cred în continuare în muncă şi educaţie – singurele valori care ne înzestrează cu aripi.

7.      Namaste – Sega
Îi admir enorm pe cei care au curajul să recunoască că viaţa lor nu este tocmai aşa cum şi-au imaginat-o şi chiar fac ceva în această privinţă, punând punct banalităţii. Pe lângă curaj, mă gândesc că este nevoie şi de puţină nebunie să pleci tocmai în India, unde te aşteaptă o cultură pe cât de colorată, pe atât de provocatoare, dar totodată te invită să te îmbogăţeşti spiritual şi te ajută să-ţi regăseşti calea în această lume.

8.      Vând Kilometri – Mihai Barbu
            Te-ai aventura până în Mongolia şi înapoi pe o motocicletă ? Mihai Barbu a făcut-o. Cum o să  mă întrebaţi. Vânzând kilometri... de poveşti şi imagini culese din locurile vizitate iar ca bonus, pietricele adunate în drumul său. Urmărind acest proiect iar apoi concretizarea lui într-o carte mi-a deschis apetitul pentru aventură. Recunosc că nu aş avea curajul de  mă urca pe o motocicletă şi să plec în lume, dar pot visa cum ar fi o astfel de experienţă, citind cartea.Cine ştie, poate că într-un final o să-mi găsesc undeva prin fiinţă, curiozitatea de a mă aventura spre Nou.

9.      În căutarea fericirii. Jurnal de călătorie – Manu Babescu
             Aventura lui Manu şi a lui Răzvan se apropie cel mai mult de ideea mea de an sabatic, anul închinat călătoriei, al descoperirii adevăratului eu şi al dobândirii curajului de a TRĂI. Proiectul celor doi a început în online ca mai apoi să se concretizeze într-o carte dedicată căutării fericirii. Dacă cei doi au găsit sau nu această fericire rămâne să descoperim împreună.

10.  Călătorie către ficţiune – Mario Vargas Llosa
Cum am străbătut tot mapamondul, urmărindu-i pe aceşti aventurieri ai timpurilor moderne, zic să ne tragem sufletul pentru o clipă în compania câştigătorului premiului Nobel pentru literatură în 2010 şi să-i ascultăm povestea despre celălalt versant al existenţei noastre, fantezia.


Drept să vă spun, am întâmpinat ceva dificultăţi în formularea încheierii acestui articol, neputând să mă hotărăsc ce să vă urez în loc de final, dar scriind aceste rânduri mi-am dat seama că  lectura este o formă de a depăşi graniţele, fie că sunt ele reale sau imaginare, aşa că vă doresc CĂLĂTORIE PLĂCUTĂ şi un 2015 bogat! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu